Ultimate Frisbee

Hvad er ultimate frisbee?

Home »  Hvad er ultimate frisbee?

Ultimate Frisbee er fede kast og blokeringer, fairplay og god spirit. Ultimate frisbee er en ikke-kontakt sport, der har fokus på sammenhold, kammeratskab og højt humor. Det her er ultimate frisbee!

Ultimate frisbee – eller bare ultimate – er verdens nyeste og sjoveste holdsport, som blev opfundet i 1968 af to amerikanere. I dag spilles ultimate i det meste af verden, og i Danmark bliver der både spillet udendørs og idendørs.

Ultimate er en ikke-kontakt sport med stort fokus på teknik, intensitet og udholdenhed. Ultimate kan spilles på alle niveauer, hvilket er med til at gøre sporten tilgængelig for alle.

Da ultimate blev opfundet forsøgte man at tage de bedste elementer fra andre holdsportsgrene, og ultimate har elementer fra både fodbold, basketball og amerikansk fodbold. Resultatet skulle blive den ultimative sportsgren, og derfra stammer spillets navn.

Ultimate spilles af to hold, der skal forsøge at score mål i modstandernes målzone. Det er ikke tilladt at løbe med discen, og derfor skal det angribende hold hele tiden være i stand til at få en ny spiller i fri position til at modtage en aflevering.

Når en spiller griber en aflevering, skal han/hun stoppe hurtigst muligt. Kropskontakt er i princippet forbudt, men kan ikke helt undgås. Der er scoret, når en spiller griber en aflevering fra en medspiller, mens han/hun er inde i modstandernes målzone.

Angrebet brydes, hvis:

  • en modtager taber en aflevering
  • en modspiller griber en aflevering
  • en modspiller blokerer en aflevering
  • afleveringen rammer jorden

Angrebet fortsætter altså kun, hvis afleveringen gennemføres. I alle andre tilfælde sker der en ”turnover” (det andet hold erobrer rettigheden til discen). Hvis en forsvarer forsøger at gribe en aflevering, men taber den, er afleveringen heller ikke gennemført. Forsvareren, der tabte discen, kan altså samle den op og starte et kontra­angreb.

Spirit of the Game er en utrolig vigtig del af ultimate, der handler om fairplay. Ultimate spilles uden dommere, også på højt niveau, og reglerne bygger på spillernes gensidige respekt. Reglerne er bygget op omkring en række principper:

  • Alle kan kalde en fejl, de er involveret i.
  • Er der uenighed om fejlen, spilles situationen om.
  • I situationer, hvor der skal foretages skøn (fx om discen gribes uden for banen), dømmer de spillere, der har det bedste overblik.
  • Efter en kamp mødes holdene i en spiritcirkel og snakker om kampen og spirit.
  • Til turneringer kan man som hold både vinde turneringen og spirit.

1668356_orig

Ultimate banen er 100 meter lang og 37 meter bred (40 meter lang og 20 meter bred indendørs). Hvert hold består af op til 28 spillere, hvoraf syv spillere er på banen ad gangen (5 indendørs). Udskiftninger kan foretages efter scoringer, i halvlegen eller ved skader. I turneringer spilles kampe på point.

I de danske mesterskaber udendørs spilles der til 13 point, men alt mellem 11 og 21 -point er almindeligt. Det kan aftales at spille på tid (det var tidligere reglen), men kampe til et bestemt antal point for­hindrer henholdende spil.


Ultimate miljøet
 er kendetegnet ved et socialt liv fuld af fest, farver, sjov og ballade. Til enhver ultimate turnering er der mindst én fest, og ofte gøres der meget ud af at mødes uden for banen og have det sjovt med spillere fra de andre klubber.

Vil du prøve Ultimate Frisbee? Find en klub nær dig her. Eller køb en frisbee, her

Her kan du se en fed video fra en stor, dansk indendørsturnering – Kong Volmer – der afholdes hvert år i november i Farum: